piektdiena, 2013. gada 21. jūnijs

Vārītais krēms

Jebkura torte kļūst garšīga, ja tajā iezieķē vārīto krēmu!

1.   3 olas
2.   100 g cukura (vismaz)
3.   Vaniļas cukurs
4.   Piens 300 ml (treknāks - labāks)
5.   Kartupeļu un kviešu milti. Jaucu 1:1, kopā 100 g
6.   Sviests 125g (istabas temp.)

Vispirms saputoja olas kopā ar cukuru parasto un neparasto (vaniļas).. saldums ir gaumes jautājums. Es izgaršoju, cik man prasās vaniļas salduma, cik parastā. Katrā ziņā, ja olu-cukuru maisījums šķiet maķenīt par saldu - viss kārtībā, tas ''atšķaidīsies''. Nevajag pārcensties un putot veselu mūžību kā biskvītam, galvenais, lai labi sajaucies.
Vaniļas cukura vietā var pienā vārīt vaniļas standziņu, vai piebērt stiprās vaniļas pulveri (nedaudz, jo stipra).. nav svarīgi kā tiek iegūts vaniļas aromāts. Man mājās bija vaniļas cukurs, tāpēc to arī liku lietā. 

Olu-cukura mērcei pievieno miltu maisījumu. Vienādāš proporcijās sajaucu miltus ar kartupeļu cieti. 3 ēdamkarotes šī maisījuma pievienoju* ol-cukur-mērcei. Visam kopā ātri ''izskrienu'' ar mikseri (lai smukāk).
* pievienoju.. tas nozīmē, ka miltus izsijāju caur sietiņu (lai gaisīgāk).

Tad nelielā kastrolītī ieleju pienu un vāru. Vāru līdz pirmajam burbulim. Kad tas noticis, veikli samazinu grādus (no 9 uz 2 - man elektriskā plīts). Pašu kastroli noceļu no plīts un lieku uz koka dēlīša. Lejot klāt olu-miltu maisījumu, lai piens nekarsējas.
Ar karoti nepārtraukti maisot, pienā leju  mērcīti. Uzreiz viss sabiezē. Kad mērce ieliete.. turpinot maisīt, pārceļu kastroli atpakaļ uz plīts, kurai ir noreducēts siltums..  turpinu maisīt (neinteresanti, vai ne?).

Ļoti ātri no izveidojas tumīga masa, tāds īsts ķipis. Apsveicu.. liec kastroli atpakaļ uz dēlīša.. un jau gandrīz gatavais krēms var atdzist!
 Šajos rituālos ir svarīgi nepieļaut uzvārīšanās procesu, produktiem vajag karsēties. 

Kad krēma masa ir atdzisusi, to saputo ar sviestu, kas ir istabas temperatūrā (no ledusskapja neiesaka putot, lai nesaiet ''ziedos'').
Lielie bērni var nedaudz ''piepidžināt'' rumu - garšiņai :)

Nu tā mans mīļākais krēms  tiek pagatavots!
Kopā ar biskvītu jau var veidot garšīgas tortītes!

Man šovakar tiks galdā celta zemeņu torte :) 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru