piektdiena, 2014. gada 19. septembris

Perfektie rīsi!

Skaļš virsraksts, vai ne? Citu nosaukumu grūti piemērot siltiem, irdeniem un mīkstiem rīsiem.
Pirmo reizi, kad manā acu priekšā servēja šādus rīsus, nespēju nobrīnīties, kā tas ir iespējams - pilnībā gatavi, un neviens rīsa graudiņš nav salipis pie cita.. Piebildīšu, ka ēdiens nav gatavots speciālajā rīsmašīnā, bet gan parastā ''mirstīgo cilvēku'' virtuvē.

Pēc ilgstošiem mēģinājumiem un pārciestam gastronomiskām neveiksmēm, tomēr atradu veidu, kā tādus dabūt gatavus. Ja neskaita nelielu krāmēšanos un obligātos rituālus, kas papildus piesārņo virtuves inventāru, tas nav nemaz sarežģīti!

Teorētiski rīsus labi var pagatavot pēc 2 metodēm. Viena ir tā, ko šeit detalizēti aprakstīšu, otra - absorbcijas. Tā kā absorbcijas metode prasa mazākus pūliņus, sākumā mēģināju to, bet ''pasākums'' biežāk izgāzās nekā izdevās..

Rīsi azerbaidžāņu (arī irāņu) gaumē:

Iesākumam būs nepieciešams: 
1 cup (parastajā mērkrūzē 250 ml) basmati rīsi
2 ēd.k. sāls
Vēlāk noderēs:
1 vidēja izmēra kartupelis
eļļa

Rīsiem jābūt skaistiem, baltiem, gariem. Klīst runas, ka kvalitatīvākie ir atrodami Irānas Ziemeļos, bet ne Latvijā.. Ikdienā lietoju Indijas rīsus, bet reiz provēju arī Valdo produkciju, sanāca pat pieņemami..

1. solis: rīsu mazgāšana!
Vajadzīgo rīsu daudzumu ievieto lielākā bļodā, uzlej aukstu ūdeni un ar roku tos pašlankā, ja redz kādu nesmuku graudu - nekautrējies un izvelc! Ūdens paliks netīrs, balts - to uzmanīgi nolej. Šo procesu var vēl 1 vai 2 reizes atkārtot.

2. solis: mērcēšana..
Kad rīsi ''tīri'', pielej 3-4 x lielāku daudzumu auksta ūdens. Pieber ~ 2 ēd.k. sāls. Es lietoju parastu, smalki saberztu, bez joda piemaisījuma. 2h jāļāuj tiem pabūt sālsūdenī.

3. solis: vārīšana!
Kad 2 h paskrējušas vēja spārniem, ņem katlu un uzvāri tajā ūdeni (aptuveni litru). No rīsiem, nolej sāļo ūdeni un ieber tos vārošajā katlā. Rīsus vāra līdz nepilnīgai gatavībai! Te ir jābūt nedaudz uzmanīgiem un jāvaktē. Process var aizņemt 4/5 minūtes. Rīsam jābūt ar mīkstām maliņām un cietu viducīti.

4. solis: skalošana..
Pusgatavos rīsus ieber caurdurī (lai tas karstais ūdens nolīst) un uzreiz lej tiem virsū aukstu ūdeni! Šo procedūru veicu izlietnē.. Kādu minūti tos paskaloju un tad caurduri novietoju virs bļodas, lai liekais slapjums notek.
Skalojam rīsus..

Apsveicu! Tagad ir radies basic dažādiem rīsu ēdieniem! Sagatavotos rīsus vajadzēs sautēt..

Azerbaidžāņu (arī Irāņu) virtuvē rīsus nereti servē kopā ar gazmaq (tah-dig). Tas ir kraukšķīgs gards našķis, kas, rīsu sautēšanas procesā, radies katliņa dibenā..
Gazmaq var būt no pašiem rīsiem, kartupeļiem.. pat maizes!
Aprakstīšu, manuprāt, gardāko gazmaq paveidu - kartupeļu!



5. solis: kartupeļošanās. 
Ņem vienu vidēji lielu kartupeli, nomizo (vēlams arī nomazgāt) un sagriež aptuveni 1 cm biezās ripiņās.
Katlā ielej eļļu (tā, lai dibens būtu nosegts, pārspīlēt arī nevajadzētu) un izklāj kartupeļu ripiņas. Es uz katras nedaudz sāli uzkaisu - lai garšīgāk. Tad ieslēdz plīti, līdz viss uzkarst un sāk kārtīgi cepties, tad kartumu noreducē. Kad kartupeļi no vienas puses jau zeltaini apcepušies, tos veikli apgriež.

6. solis: rīsu pievienošana..
Kad kartupeļi ir apmesti otrādāk, tālākās darbības vajadzētu veikt operatīvi.
Uz kartupeļiem klāj rīsus un kārto tos piramīdā.
Lai siltums tiek no apakšas līdz augšai, rīsos vietām ar irbulīti (vai karotes kātu) izveido caurumiņus.
Uz rīsiem uzlej 2-3 ēd.k. ūdeni.
Tad katlam klāj lina dvieli pāri un.. vāks virsū! Pēc kādām 30 - 40 min rīsi beidzot ir gatavi!

Kad rīsus no katla sabērs šķīvi, pirmajā brīdī šķitīs, ka kartupeļi ir pielipuši pie katla dibena. Bet tie diezgan strauji atlec, kad katliņš sāk atdzist..

Lina dvieli liek tāpēc, lai rīsi nesaliptu. Karsēšanās procesā ūdens tvaika veidā iet uz augšu. Sasniedzis katla vāku, tas piliena veida kritīs atpakaļ rīsos, kas var veicināt to saķipšanu. Tā, kā katlu nosedz dvielis, tad ūdens tajā arī paliks..

Lielu nozīme tam, lai rīsi nesaliptu ir arī mērcēšanai sālsūdenī. Sālij ir liela nozīme rīsu irdenuma piešķiršanā.

Servēšana:
Ja gatavo rīsus azerbaidžāņu manierē, tad arī būtu vērts arī pēc viņu tradīcijām likt galdā!
Rīsus kārto skaisti seklā traukā (porcelāna šķīvis vai sudraba paplāte).
Gazmaq parasti servē nelielā šķīvīti atsevišķi.

Vizuālajam efektam pāri tiem var haotiski pārkaisīt kaltētas bārbeles (pirms tam tās vēlams pamērcēt ūdenī vai pakarsēt nelielā eļļas daudzumā).
Daļai rīsu bieži vien pievienots safrāns (par to rakstīšu citu reizi), kas tiem piešķir brīnišķīgu aromātu un dzeltenu krāsu, tad šķīvī var izkārtot pa diagonāli skaistu dzeltenu rīsu strīpu..
Ēdienu var arī rotāt ar skaisti izkārtotiem, kraukšķīgi apceptiem sīpoliem un/vai granātābolu sēkliņām.

Variāciju ir daudz.. brīva vieta arī paša fantāzijai!

Nuş olsun!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru