svētdiena, 2015. gada 4. oktobris

Firne - rīsu miltu pudiņš

Nolēmu atsvaidzināt savu (nedaudz) novārtā atstāto blogu ar burvīgu desertu, kura pagatavošana kaulus nelauzīs (nekas sarežģīts).
Pēdējā laikā aizraujos ar dažādiem Vidējo Austrumu rīsu ēdieniem. Mani uzrunāja daudzveidība, kas valda saldo ēdienu pasaulē. Rīsu deserti ir diezgan populāri.. Un dažādās valstīs, reģionos atšķiras to pagatavošanas veids un garšvielas un citas nianses. 
Firne ir viena no manām iecienītākajām rīsu deserta versijām. Tas ir maigs un mutē kūstošs pudiņš, kura pamatsastāvdaļas ir piens un rīsu milti. Turklāt tas ir glutēnbrīvs saldums (dzirdēju, ka tas mūsdienās jauniešiem ir aktuāli). 
Deserta izcelsme ir meklējama Irānas ziemeļu daļā. Ziemeļirāna ir populāra ne vien ar gardu kaviāru, bet arī ar tās kvalitatīvajiem rīsiem (klīst runas, ka tur ir vieni no labākajiem garenajiem rīsiem pasaulē). 
Firne ir universāls saldēdiens - to var pasniegt siltu, istabas temperatūrā vai arī ēst aukstu (ledusskapī atdzesētu).
Firne (atdzesēts ledusskapī, ieguvis pudiņa trīsuļojošo struktūru)

Pagatavošanai vajadzīgs
Piens (trekns)-  1,5 litri
Rīsu milti - 250 ml (1 cup) 
Cukurs - 250 ml (daudzumu var papildināt vai reducēt - gaumes jautājums)
Rožūdens - 3 ēdamkarotes

Pistācijas (nesālītas) - dekorēšanai

Iespējams, proporcija starp pienu un rīsiem šķitīs mulsinoša, bet nevajag satraukties - viss izdosies! 

1. Rīsu miltiem uzlej 500 ml aukstu pienu, mierīgi samaisa līdz viendabīgai masai un ļauj tam pabūt savā nodabā 1h. 

2. Kad stunda pagājusi, katliņā lēnām uzkarsē atlikušo pienu (1 litrs). Kad piens sāk vārīties, reducē temperatūru, katliņu noceļ no riņķa un pielej klāt auksto piena-rīsu šķidrumu. Pievienojot paralēli notiek nepārtraukta maisīšana. Katliņu liek atpakaļ uz karstā riņķa un turpina maisīt.

3. Plītij nevajadzētu būt ļoti karstai, citādi tas sāks pieraut un piedzedzināt pudiņu. Tā paša iemesla dēļ arī ir nepieciešama aktīva maisīšana. Pēc 10 - 15 minūtēm masa būs kļuvusi biezāka, tad ir laiks pievienot cukuru (turpina maisīt). 

4. Maisa vēl kādas 5 minūtes un pievieno rožūdeni. Turpina maisīt vēl ~5 minūtes. 
    Apsveicu, pudiņš ir gatavs! 

5. Kad uznāk vēlme našķoties, pudiņu pilda deserta trauciņos un rotā ar sasmalcinātām pistācijām

Silts pudiņš ir tumīgs, bet samērā šķidrs. Savu stingro un trīsuļojošo struktūru tas iegūst tikai pēc vairākām stundām ledusskapī. 

Man vislabāk patīk to ēst aukstu, kaut gan neatdzesēts pudiņš labi silda vēderu (un sirsniņu) saltajos rudens vakaros. 

Firne (servēts silts)


NUŞ OLSUN! 




Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru