svētdiena, 2014. gada 26. oktobris

Maize

Viens no, manuprāt, jaukākajiem virtuves gadžetiem ir maizes cepamā krāsniņa. Tā droši vien ir 4. biežāk izmantotā elektroniskā ierīce mājās (aiz telefona, datora un ledusskapja). Šo brīnumu rekomendēju visiem indivīdiem, kam garšo maize! Manu virtuvi rotā Moulinex nutribread.

Krāsniņa ļoti atvieglo čaklo roku dzīvi. Vienīgais, kas pašam jāizdara, ir jāsavieto precīzi nomērītas sastāvdaļas cepamajā traukā un jādarbina! Pārējo izdarīs ierīce: samaisīs, uzbriedinās, uzceps.

















Neskopošos ar savu recepti, kuru pielietoju arī ikdienā. Par prieku visiem, šoreiz sastāvdaļas ir diezgan precīzi norādītas:

20 ml saulespuķu eļļa
130 ml piens (trekns)
50 ml ūdens
1 tējk. sāls
350 g kviešu milti
Raugs - dzīvais (klucītis, ko glabā ledusskapī, parasti drupinu virs miltiem 1/4 no 50g iepakojuma)
rīvēts puscietais siers (2 saujas)
1 tējk. sējas melnsēklītes sēkliņas (Nigella sativa)

Mērkrūzē ielieju 20 ml eļļas, tad pievienoju pienu līdz 150 ml norādei. Tā kā piens ir auksts no ledusskapja, bet maizes krāsniņā iesaka pievienot produktus istabas temperatūrā, pievienoju 50ml verdošu ūdeni (līdz 200 ml norādei).
Šķidrumus leju cepamajā formiņā. Tad pieberu tējkaroti sāls (NaCl bez joda ). Pa virsu beru miltus un tad seko raugs, kuru sadrupinu un izsvaidu virs miltiem.
Lietoju prog. ''French Bread'' (9), mazākā brūnuma pakāpe, mazākais izmērs.

Maizes cepējai līdzi nāca arī buklets ar dažām receptēm. Ļoti iepatīkās franču ''Brioche'' recepte. Tā ir tāda saldenāka maizīte, atgādina gardu bulciņu. To parasti servē brokastīs, bet maizīte lieliski iederas jebkurā diennakts laika pie tējas vai kafijas tases..

500 g kukulītim nepieciešams: 
2 sakultas olas
Mīksts sviests - 115 g
Sāls - 1 tējkarote
Cukurs 2,5 tējk.
Piens - 55 ml
Kviešu milti - 280 g
Rauga pulveris 1,5 tējk.

Sastāvdaļām vajadzētu būt istabas temperatūrā. Lej formā pienu, sviestu (es nedaudz pakausēju, lai ielīst), sakultas olas. Tad ber sāli un cukuru, pa virsu nosedz šķidrumu ar miltiem un pēdējo ber raugu (es lietoju dzīvo, no klucīša: pievienoju nedaudz vairāk kā sāļajai maizei).
Izmantoju ''Sweet bread'' programmu (10).


Rezultāts ir ārkārtīgi gards, diemžēl ikdienā šis gardums varētu nopietni kaitēt figūrai..

Ja mīkla, maisot sastāvdaļas, šķiet pārāk šķidra (ķīp pie malām), pievieno nedaudz miltus. Tiklīdz mīkla no krāsns maliņām atlec - viss kārtībā! Un otrādi - pārāk blīvai mīklai var nedaudz pieliet ūdeni. Tas attiecas uz jebkuru topošo maizes klaipiņu.

Iesaku katram iemēģināt laimīgo roku maizes cepšanā. Grūti iedomāties labāku mājas aromātu, kad to sāk piepildīt ceptas maizes smarža!


Lai labi garšo! 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru