Ja bērnībā man patika ēst siermaizes, kurās siers bija proporcionāli vairāk nekā maize, tad arī šī omlete izceļas ar to, ka piedevas krietni pārspēj olu apjomu.
Eksistē dažādu veidu kükü: ar zaļumiem, pupiņām, baklažāniem utt. Šoreiz dalīšos ar savu iecienītāko variāciju- kükü sabzi jeb zaļumu kukū. Lielisks veids kā uzņemt lielu garšaugu daudzumu!
Kükü sabzi visticamāk katra saimniece gatavo maķenīt citādāk. Atšķirties var nedaudz garšvielu daudzums, proporcijas, piedevas, kā arī kāda gatavošanas tehnikas nianse. Irāņu pavārs K.Sharareh vienā no recepšu video apgalvoja, ka katram pavāram ir kāds īpašs knifiņš, kas viņa kükü padara īpašu.. un citiem to nebūs uzzināt!
Visu cieņu virtuves noslēpumiem, bet es šoreiz centīšos būt atklāta..
Mana recepte pēc garšas raksturīgāka Irānas ziemeļrietumos gatavotam kükü sabzi. Irānas ziemeļrietumus plaši apdzīvo azerbaidžāņi, aptuveni 35 miljoni.
Veiksmīgam rezultātam nepieciešams:
Pētersiļi (buntīte)
Koriandra lapas (buntīte)
Kaltētas piparmētras (ēdamkarote)
Kaltētas dilles (2 ēdamkarotes)
Puravs (stumbriņš)
Kaltētas bārbeles (2 ēdamkarotes)
Valrieksti (6 gab.)
1 tējk. sāls
Kaltēts, rupja maluma čili pipars (1/2 tējk.)
Kurkuma (1/3 tējk.)
1-2 ēdamkarotes milti
Olīveļļa (dažas ēdamkarotes)
5 vistu olas
Process:
1. Kükü nudien nav sarežģīts ēdiens, tomēr zaļumu sagatavošana prasa laiku.
Pētersīļiem noplūc resnos kātiņus un iemērc bļodā ar aukstu ūdeni. Pēc brītiņa ūdeni nolej un zaļumus pārceļ sietiņā, skalo zem tekoša ūdens kamēr tīri. Tad notecina no zaļumiem ūdeni. Šī procedūra ir vienmēr ieteicama, lietojot uzturā pētersīļus (vai arī citus zaļumus). Manuprāt, labākais veids, kā atbrīvot zaļumus no netīrumiem.
Līdzīgi izrīkojas ar koriandru (nav resnie kātiņi, kurus jāatplūc).
2. Nomazgā un sagriež puravu plānās ripiņās. Ripiņas sakapā.
Sakapāto puravu ieber ietilpīgā bļodā.
Sakapā arī pētersīļus un koriandra lapas. Pievieno bļodas saturam.
Tad pievieno zaļumiem kaltētās dilles un piparmētras. Noskalo no netīrumiem bārbeles (nereti kaltētas pārdod komplektā ar smiltīm) un ber bļodā. Bārbeles piešķirs ēdienam patīkamu skābumu un nelielu kripatiņu salduma.
Tad pievieno valriekstus. Es pērku ar visu cieto čaulu un tad tos dauzu ar čuguna pannu (kreatīvs piegājiens). Pēcāk izlasa no čaulām riekstiņus un nedaudz tos sakapā. Ja ir vēlme, riekstus var mazliet pannā apgrauzdēt, kārtējais veids, kā niansēt garšu. Riekstiņus ber bļodā. Kopumā skats ir sekojošs:
puravs proporcionāli izskatās mazāk, jo virs tā sabērti citi zaļumi.. |
Pievieno saturam sāli un piparus. Piparu daudzums ir atkarīgs no vēlamā asuma. Manas garšas kārpiņas apmierina 1/2 tējk.
3. Tālāk laiks pievērsties olām. Tās sasit un salej vienā traukā, tad sakuļ viendabīgā masā. Man to patīk darīt ar elektrisko putojamo slotiņu. Protams, ja virtuvē nav tāds atribūts, nebēdā - manuāla pieeja nostiprinās rokas muskuļus!
Olu masai pievieno un iemaisa kurkumu, tā piešķirs nedaudz dzeltenīgāku toni un maķenīt izmainīs garšu.
Olu masu pievieno zaļumiem un rūpīgi samaisa. Tikpat rūpīgi iemaisa miltus un vienu ēdamkaroti eļļas.
4. Atlikušo olīveļļu lej cepamtraukā. Eļļai jānosedz pamatne un ar to arī jāizšviļļā sāniņi. Tad rūpīgi traukā jāsariktē kükü sabzi (vēlams to tā skaisti un viendabīgi izlīdzināt). Traukam klāj pāri folliju.
5. Ievieto uzkarsētā cepeškrāsnī (175°) un cep 30 minūtes. Pēc 15 - 20 minūtēm folliju noņem un turpina cept līdz gatavs.
Šādi izskatās gatavs kükü:
Nuş olsun! |
Zaļo omleti var servēt kā uzkodu, bet tā var kalpot arī kā pamatēdiens. Ēd ar maizi (parasti lavašu - lai var ietīt), bezpiedevu jogurtu (ja ir vēlme) un piegrauž marinētus dārzeņus (tursu - jauka marināde, bet to recepti pietaupīšu citai reizei).
Ar garšu buķeti var manipulēt. Ir cilvēki, kam patīk sajust ēdienā skābumiņu (es, piemēram), ir arī tādi, kam patīk salkanāka piegarša. Skābuma mīļotāji var piebērt zaļumu-olu maisījumam nedaudz saberztas kaltētas etiķoka ogas (sumac). Es beru sumac tad, kad mājās beigušies bārbeļu krājumi (~ tējk.).
Pievienojot ēdienam safrānu, kükü iegūs safrāna specifisko, es pat teiktu, karalisko aromātu un garšu.. Manuprāt, ar safrānu kükü kļūst arī saldenāks.
Lai labi garšo!
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru